divendres, 19 de febrer de 2016

La contribució dels centres socioeducatius en l'educació dels infants en situació de vulnerabilitat social


Un de cada quatre infants a Catalunya viuen en llars amb ingressos per sota del llindar de la pobresa, un de cada cinc abandonen prematurament els estudis i Espanya és el país de la OCDE amb més desigualtat d’ingressos entre rics i pobres. La freqüència amb la que darrerament escoltem i llegim estadístiques com les anteriors ens poden portar a banalitzar el seu impacte i a oblidar que, darrera d’aquestes dades, hi ha infants i famílies. Els infants d’avui són la societat del demà, i com a societat, aquestes estadístiques no són permissibles.

Pobresa, fracàs escolar i desigualtat són raons que fan que cada dia estiguem més convençuts que l’acció social i educativa que els Centres Socioeducatius fan als barris ha deixat de ser important per passar a ser imprescindible. Tenim el privilegi de disposar d’un sistema d’educació formal al que hi poden accedir tots els infants, però sabem que l’educació a l’escola és només una part de l’educació que rep un infant. Què passa amb els infants, i molt en especial si es troben en situació de vulnerabilitat social, quan surten de l’escola? Què passa amb els infants a l’estiu si les seves famílies no es poden permetre pagar un casal per als seus fills? Els Centres Socioeducatius que formen la Xarxa de la Fundació Pere Tarrés neixen i creixen amb una missió clara: contribuir a què tots els nens i nenes, principalment els que es troben en situació de vulnerabilitat social, tinguin accés a un espai d’educació no formal de qualitat que els permeti desenvolupar-se i créixer emocional, relacional i competencialment.

El dia 28 de gener vam inaugurar el Centre Socioeducatiu Poble-sec, una nova oportunitat per parlar d’infants que, al barri del Poble-sec, ja disposen d’un projecte que els donarà recolzament a l’hora de fer els deures perquè tinguin èxit escolar, els educadors treballaran perquè els infants aprenguin a gestionar les seves emocions, i també a relacionar-se amb els companys, amb els adults i amb el seu entorn. 

La inauguració del Centre Socioeducatiu Poble-sec també ens va recordar que parlar de Centres Socioeducatius és parlar d’iniciativa social, d’aliances i de col·laboracions amb un objectiu comú: l’educació dels més petits. A la sala principal del centre, on es va desenvolupar la part principal de l’acte d’inauguració, no hi cabia cap persona més. Ens omple d’orgull constatar que els Centres Socioeducatius són capaços de mobilitzar la societat. El projecte és iniciativa de l’Agrupació de Parròquies del Poble-sec i de la Fundació Pere Tarrés, però ambdues entitats som molt conscients que aquest no seria possible sense totes les persones i entitats que omplien la sala: Càritas Diocesana de Barcelona, Fira de Barcelona, la Fundació Josep Botet, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i, molt en especial, l’Obra Social de La Caixa a través del programa Caixa Proinfància, són col·laboradors imprescindibles per al projecte.
 
En primer lloc, hem exposat estadístiques que, com a societat, ens haurien de preocupar i ocupar. En segon lloc, hem compartit la nostra opinió: creiem que els Centres Socioeducatius són projectes imprescindibles per a l’educació dels infants, especialment dels més vulnerables. Ara toca el més important, arremangar-nos i treballar amb rigor i qualitat perquè tots els nens i nenes del Poble-sec, i de la resta de Catalunya, tinguin accés a oportunitats.

Carles López
Coordinador de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada