dimarts, 2 de febrer de 2016

Visibilitzar l’acció, una oportunitat per incorporar nous perfils de voluntariat


Més del 80% de les entitats socials d’Església consideren que avançar en la visibilització de l’acció que porten a terme és una qüestió cabdal per a l’organització i prop del 90% assenyalen que millorar la cultura de la transparència i rendició de compte esdevé un tema estratègic per a elles.

Quan s’aprofundeix una mica més i se’ls pregunta sobre els diferents mecanismes que tenen per visibilitzar aquesta acció, es posa de relleu que encara queda camí per recórrer. En aquest sentit, destaca que al voltant del 70% de les organitzacions compta amb una pàgina web. En canvi, la presència en les xarxes socials –com Facebook, Twitter...– és una pràctica menys estesa i només el 52% ho té implementat Així mateix, únicament el 41% envia periòdicament un butlletí informatiu a la seva base social sobre les activitats que es desenvolupen.

Presentació de l'estudi a Tarragona
Aquestes són algunes de les conclusions de la segona fase de recerca de “L’acció social de les entitats d’Església i la seva aportació a la cohesió social de Catalunya” que des de la Fundació Pere Tarrés vam presentar, conjuntament amb la Càtedra d’Inclusió social de la Universitat Rovira i Virgili, el passat mes de desembre a Tarragona.

Tradicionalment l’activitat de les entitats socials d’Església ha estat centrada en l’atenció directa de les persones més vulnerables de la societat, deixant en un segon pla les tasques relacionades amb la gestió. Fer front al repte de millorar la visibilització requereix un canvi de mentalitat en les formes de fer fins ara. En concret, requereix mostrar a la societat, entre altres elements, quina és la base social de l’organització, el perfil de la població atesa, les accions que es porten a terme per promoure el desenvolupament, la repercussió que aquestes intervencions tenen en les trajectòries vitals dels destinataris, així com el volum que implica en termes humans i econòmics aquest treball. En definitiva, aspectes que cada cop són més reclamats tant per part de les institucions públiques i privades com per la ciutadania i que esdevenen essencials per generar confiança en la societat i avançar en la transparència i la rendició de comptes. 

Per fer aquest pas, les organitzacions han de comptar amb persones que coneguin el llenguatge periodístic i de les eines de comunicació digital i és aquí on les persones joves i/o vinculades a l’àmbit de la comunicació poden sumar i, a la vegada, resoldre una altra de les preocupacions d’aquestes organitzacions: com incorporar als joves a les entitats. Actualment, només el 12% de les persones voluntàries que col·laboren en aquestes organitzacions tenen menys de 30 anys i el 19% entre 30 i 50 anys. 

Marina Aguilar
Tècnica de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada