dimarts, 29 de març de 2016

Novena Audiència Pública als i les joves d’Esplugues: participació, associacionisme i voluntariat


Un projecte pilot bo pels joves, participatiu per la ciutat i necessari per les entitats locals.
 
Durant l’adolescència la majoria de joves posen en dubte moltes de les coses que han après fins al moment. Surten per tant de la seva zona de confort per ampliar fronteres, explorar les oportunitats i riscos que una vida adulta els pot oferir. En aquest procés, sovint se senten perduts i, els referents emocionals tradicionals (família i professorat) han passat a un segon pla. El grup d’amics i coneguts agafa el relleu i és en aquest grup d’iguals on des del projecte de l’Audiència Pública creiem que podem intervenir. Però com podem incidir en els joves, sense imposar-nos-hi? La resposta és clara: donant-los a conèixer altres grups d’iguals amb qui poden compartir interessos i aficions. I aquí és on les entitats locals juguen un paper clau.
A Esplugues del Llobregat existeixen quasi 200 entitats versades sobre l’acció social, passant per culturals, de cooperació, de lleure, de dones, esportives... entre d’altres. Tanmateix, totes elles comparteixen una causa altruista.

El nostre projecte intervé a les aules a través de diverses dinàmiques creatives i es discuteix sobre participació/ associacionisme/ voluntariat, sobre les seves aficions i interessos i sobre quines propostes farien els alumnes envers la ciutat. Treballant les seves aficions, escullen quines són les entitats que els interessaria conèixer i s’organitza una trobada a cada institut, entre els joves participants i algunes de les entitats escollides.

Finalment, té lloc una Audiència Pública amb l’equip de govern de la ciutat, on els joves presenten propostes en relació al tema i es visualitza un vídeo que recull la feina feta al llarg del projecte.

Com a grans elements diferencials del projecte tenim:
  1. Intervenció en joves que acaben de complir els 16 anys (4t d’ESO). Es tracta d’una edat on els joves assumeixen drets i deures com a ciutadans i poden començar implicar-se en la vida associativa d’una forma més directa, per exemple, a través del voluntariat.
  2. Disposar d’una estona dins l’horari lectiu i dins el propi centre educatiu. Aquesta particularitat permet a les entitats poder arribar a un gran volum de joves (prop de 250 alumnes de 4t d’ESO dels Instituts Públics d’Esplugues) que difícilment hi anirien per voluntat pròpia (segons recull l’enquesta inicial feta durant les primeres sessions a classe).
  3. Bona coordinació amb la regidoria de participació d’Esplugues del Llobregat i treball previ els centres educatius. Si el projecte no és una aposta per part de l’Ajuntament i és vist com a útil per part dels centres, difícilment es podrà fer un projecte així. Comptar amb una trajectòria de treball compartit és un valor afegit.
  4. Experiència i coneixement de la realitat i necessitats de les entitats locals. La Fundació Pere Tarrés compta amb una àmplia trajectòria de treball comunitari amb entitats i compta amb un departament especialitzat que dóna suport a les entitats del Tercer Sector.
En resum, participar en un projecte com aquest:
  • Permet als joves obrir les mires per conèixer amics i gent amb interessos similars i poder contribuir a la millora de la ciutat a través de la seva participació.
  • Facilita i potencia el contacte entre Instituts i entitats locals un element cada vegada més important dins el nou currículum escolar i per potencials projectes d’aprenentatge servei.
  • Permet als Ajuntaments respondre a una necessitat de les entitats locals del territori i dóna suport de forma transversal a les diverses àrees i regidories de cultura, territori, dones, cooperació, acció social, joventut, gent gran, etc.
  • Obre la porta a la participació i implicació directa dels joves amb les entitats locals, algunes d’elles amb problemes de relleu generacional a les seves Juntes i activitats amb manca de joves.
Algunes opinions:
“Tant de bo hagués tingut un projecte com aquest quan érem estudiants”
Tècnica de l’Ajuntament d’Esplugues.

“T’imagines als de la classe fent de castellers?”
Estudiant del Joanot Martorell.

“Moltes gràcies per les fotos i també pel temps que ens dediqueu, sempre de manera cordial i amable”
Professora del Joaquim Blume.

“Llàstima que només estem a temps de venir a una trobada! L’any que ve repetireu?”
Entitat d’Esplugues del Llobregat.

Daniel Ferrer
Tècnic de projectes de la Fundació Pere Tarrés

Marta Cárceles 
Suport tècnic del projecte. Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada