divendres, 6 de maig de 2016

El valor pedagògic de les activitats d'estiu


Les colònies i casals d'estiu són modalitats d’acció de lleure infantil i juvenil amb un alt valor pedagògic. El contacte directe, la descoberta de l’entorn i la possibilitat de comprendre la complexitat dels ecosistemes naturals combinats amb l’acció humana i les modificacions que impliquen aquesta convivència persones-natura, fan de les colònies uns espais i temps idonis per a l’aprenentatge. 

Els infants i adolescents que realitzen activitats com les colònies d’estiu de diversos dies de durada experimenten un progrés personal continu, especialment pel que fa al treball dels valors, capacitats, hàbits, actituds, de la millora de la relació amb els altres companys i companyes i amb l’entorn.  

Les colònies d'estiu ajuden a madurar als infants 


Les colònies d'estiu desenvolupen un programa d’activitats que, més enllà de ser més o menys exitós, són una aventura irrepetible que ajuda molt als infants, als adolescents i als joves en el seu procés de maduració personal i de desenvolupament propi. Les dificultats que ens imposa l’entorn i la diferència que esdevé respecte a la nostra quotidianitat, combinat amb la força dels lligams personals i de relació entre participants que s’estableixen, fan de l’experiència quelcom que mai s’oblida… Quan un es fa més gran i la feina ja no et permet gaudir d’aquestes activitats d’estiu, queda en algun racó d’alguna neurona cerebral aquella arribada al cim, la caminada nocturna, les ampolles als peus, les picades de mosquit horribles, aquell bivac sota els estels, aquella excursió on quedes tot moll i t’has d’espavilar. Poques experiències comunitàries permeten i enriqueixen tant amb situacions semblants que s’han d’afrontar i superar com les que ofereixen les propostes educatives de les activitats d’estiu.

Participar en unes colònies implica assumir responsabilitats com parar taula, ordenar l’habitació, fer-se el llit, netejar espais comuns… Els pares se sorprenen quan descobreixen que fan tot això amb il·lusió i sense discussió quan estan amb els monitors… Coses que a casa esdevenen a voltes impensables o sempre es fan amb mala gana i amb discussions intergeneracionals. Els infants, per tant, es reparteixen tasques, prenen decisions, comparteixen experiències més reeixides o menys, amb protagonisme i conduits per uns monitors i monitores d’edat a vegades força semblant a les seves, però que són joves que opten per un estiu de valor pedagògic i de compromís, davant d'altres alternatives que la societat els hi ofereix. Els monitors també reben molt en aquestes experiències, també es fan grans en aquestes situacions i fan créixer la seva autoestima.

El fet d'estar fora de casa provoca la desaparició total dels espais de protecció de pares i de la societat en general. La colònia d’estiu s’autoabasteix i s’autoregula sense la participació i protecció habitual de la nostra vida diària. El fet d'aprendre a "viure amb menys" és un dels valors fonamentals que cal desenvolupar i reforçar en aquests moments tant complexes que vivim, i que els joves assimilin que poden viure amb menys sense perdre oportunitats ni capacitats, simplement integrant l’esperit de l’austeritat i l’estalvi allà on calgui, sense que això representi perdre qualitat de vida. La pròpia gestió del temps, el viure més per gaudir-lo, es posa en pràctica en les colònies, una espai on no es depèn tant del rellotge. La desconnexió digital és també un altre fet rellevant, substituint aquesta immediatesa d’informació a vegades poc rellevant o inclús de xafarderia per omplir-se de la riquesa del medi natural o de les activitats de colònies.

L’esforç, la convivència, la cohesió de l’equip, la solidaritat entre uns i altres, la cooperació, la socialització, són valors que es reforcen molt en les activitats de lleure. L’observació, “aprendre a observar” amb  paciència i serenitat, són altres valors que estan en poc ús actualment i que en moltes de les activitats de colònies es potencien de manera molt rellevant.

Fer colònies d’estiu és sens dubte una molt bona proposta educativa i de valor, amb l’afegit que ens fa una mica més coneixedors del nostre país.

Més informació i inscripcions per a les colònies d'estiu de la Fundació Pere Tarrés a www.peretarres.org/estiu 

Pere Vives
Cap d'Educació Ambiental de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada