dijous, 14 de juliol de 2016

Innovacions aplicades a les entitats del Tercer Sector


En aquesta entrada, volia oferir al lector un tastet sobre alguns conceptes o projectes fruit de la innovació social i com aquests tenen una influència directa sobre el Tercer Sector. El meu objectiu és presentar-los i ajudar a despertar la curiositat i interès per aprofundir-hi més o pensar en quin ús poden tenir per la realitat del lector.


Malgrat que hi podrien haver molts altres temes a abordar, únicament em centraré en quatre d’ells.

Noves tecnologies per a la millora socialFa poc vaig conèixer una magnífica iniciativa anomenada Imagine 2016 impulsada per l’empresa MSocial. Un programa d’innovació que reuneix a 12 joves amb esperit emprenedor durant un mes per donar resposta a quatre reptes socials. Durant el mes de treball van aconseguir dissenyar quatre productes tecnològics, alguns d’ells amb una inversió i compromís real de que es portin a terme. Vegeu AQUÍ els productes resultants.

Per a mi, aquest és un bon exemple de com les noves tecnologies poden ajudar a la millora social, sent un punt de trobada i treball en xarxa entre joves emprenedors, empreses i entitats. 


GamificacióTot i que la paraula anglesa neix el 2008, l’aplicació pràctica del concepte en sí, no té cap misteri. Bàsicament el què intenta és aprofitar dinàmiques del joc en un context que no és lúdic per tal de millorar la implicació de les persones, l’aprenentatge, la productivitat, etc. Us imagineu uns estudiants o uns donants més motivats, uns socis més implicats o simplement, aconseguir motivar a persones habitualment poc participatives?


Al Tercer Sector, es tracta d’un concepte amb un gran potencial i encara poc utilitzat. Per exemple, fins ara, l’essència del món del lleure s’ha circumscrit a alguns àmbits, però està clar que té un gran potencial per fer el salt i transferir els coneixements a altres camps.


Des de fa poc més d’un any, la Fundació Jaume Bofill ha impulsat una iniciativa per promoure la gamificació a les aules dels centres educatius. A tall d’exemple, en el següent enllaç podeu trobar un exemple de com aplicar-ho en una aula a través de “Jocs de trons”.


Experimentació social en l’acompanyament de joves en exclusióActualment, la majoria de processos de de treball individual amb joves que estan en risc o situació d’exclusió social, es basen en un model bastant estandarditzat i desenvolupat per un professional: contacte professional, entrevista inicial, disseny pla de treball, treball en base a expectatives, punts forts/ oportunitats de millora, establir fites, acompanyar en activitats, etc.

Des de la Fundació Pere Tarrés, s’està implementant un projecte europeu d’experimentació social que superar aquest model que porta anys desenvolupant-se. En essència, el projecte aprofita els atributs del voluntariat mentor sènior per acompanyar el jove des del moment inicial en l’ideació i impuls d’un projecte. Sense entrevistes inicials, ni mig any per l’inici de guanyar confiança i un pla de treball individual. El punt de partida és que el jove des del moment 0 comenci a fer i que amb l’acompanyament d’un sènior voluntari desenvolupi un projecte en el seu entorn. Més informació: projecte NEET U.


Influencers: youtubers i instagramersEls influencers són aquelles persones que tenen una autoritat suficient com per a què el seu missatge i opinió sigui reconegut com a tendència a l’entorn digital. Com a totes les modes, no deixa de ser una reformulació del què fins ara s’anomenaven líders d’opinió però en l’àmbit digital.

L’ús extensiu de xarxes com el Youtube o l’Instagram entre els joves és una realitat. No són pocs els adolescents i joves que avui en dia somien en ser youtubers, a més de futbolistes. Fins i tot, s’ha creat una acadèmia de formació sobre el tema.

Tanmateix, sorprèn que en el Tercer Sector (que tanta incidència es vol fer entre el públic adolescent i jove) no se li dóna ni l’ús ni la importància que tenen, com sí han aprofitat els departaments de màrqueting de grans empreses. Quina incidència tindria una campanya de sensibilització a través d’un vídeo promogut per un Youtuber amb 18 milions de subscriptors. Ja no diguem si aconseguim que uns quants d’ells siguin ambaixadors de la nostra causa.


Daniel Ferrer
Tècnic de projectes de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada