dijous, 1 de setembre de 2016

La mare i el pare tornen a la feina...

Sempre parlem de la tornada a l’escola dels infants però també hi ha un altre canvi al setembre: la tornada a la rutina de les famílies i la incorporació dels pares i mares a la feina.

Durant les vacances els nostres lligams familiars es reforcen i aconseguim crear un clima familiar en el que dediquem i compartim més temps lliure i d’oci amb els nostres fills i filles que a la resta de l’any. Les vacances ens proporcionen un període en el que podem recarregar-nos mental i emocionalment del cansament que acumulem durant l’any.


Després de les vacances la separació que tindrem dels nostres fills i filles pot ser un cop dur i a vegades un sentiment molt ambivalent. Aquest procés de separació i el sentiment de pèrdua que comporta també va lligat a l’anomenat síndrome postvacacional. Però cal que ho visquem com a una opció i no com a una desil·lusió, una opció que ens permet poder tornar a gaudir un any més d’aquests moments fora de la rutina diària que són les vacances.

La tornada a la rutina no ha de ser un canvi dràstic i que trenqui amb tots aquests vincles que hem aconseguit reforçar durant aquest parèntesis de l’any. Seria interessant mantenir i aprofitar totes les noves sinergies que s’han creat dins de la família, és més intentar potenciar-les i convertir-les en un punt més dins del nostre dia a dia.

Algunes estratègies per mantenir aquesta sensació poden ser: seguir aprofitant els àpats en família per parlar del dia i crear un bon clima de convivència; estar amb ells temps de qualitat respectant el seu espai; compartir el nostre dia a dia amb els nostres fills i filles amb una comunicació bidireccional; compartir temps en família amb activitats que hem realitzat durant els dies de lleure durant la setmana i no només els caps de setmana fent partícips a tota la família en les decisions que repercuteixen tots els membres.


Per a que el canvi sigui menys traumàtic alguns consells que ens ho poden facilitar és començar de manera progressiva per poder adaptar-nos al canvi; explicar als nostres fills i filles que la tornada a la feina forma part de les responsabilitats que tenim, igual que ells, en breu, tornaran a l’escola... però un dels consells més important és interioritzar i viure positivament la tornada a la feina sabent que afortunadament aquest és un procés que es repeteix any rere any.

Sílvia López Planas
Coordinadora de programes socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada