dijous, 15 de setembre de 2016

Com avaluar l’impacte de l’entitat sense morir en l’intentComençar a avaluar l’impacte de l'activitat que duu a terme una organització pot convertir-se en tota una aventura. Més enllà de quina metodologia d’avaluació fem servir, i de l’àmbit en què treballem, hi ha alguns aspectes que val la pena tenir en compte si no volem morir en l’intent d’avaluar l’impacte de la nostra entitat.


La direcció i l’equip professional han d’avançar plegats. L’avaluació d’impacte és un procés que implica reflexionar sobre què vol aconseguir l’entitat, de quina manera ho ha de fer i quins resultats aconsegueix. Alhora, és possible que sorgeixin noves tasques (recollida d’informació, sessions de reflexió de resultats), que caldrà preveure i fer visibles. És imprescindible comptar amb el compromís de tota l’entitat per tal de sumar les diverses visions i experteses, i per integrar l’avaluació en el dia a dia dels equips.  


No pretenguem avaluar-ho tot. Fixem-nos en allò essencial, en aquells aspectes en què realment volem i podem incidir a través de la nostra actuació. Segurament, amb uns quants indicadors en tindrem prou per començar a tenir informació molt rellevant.  


Cal ajustar les expectatives des de l’inici. És bo que tant professionals com direcció tinguin clar des del començament què implica el procés d’avaluació, quina informació es podrà obtenir amb la metodologia emprada i per a què servirà. També és molt important tenir present que els resultats de l’avaluació no tenen per què ser positius! No sempre podrem presumir que fem les coses bé. Però saber què és el que no funciona és justament el que ens permetrà aprendre i millorar. 


Aprofitem esforços: l’entitat ja fa molta feina! És probable que a hores d’ara la vostra entitat ja faci coses que, tot i tenir altres objectius, us serveixin també per avaluar l’impacte: segurament recolliu dades rellevants de les persones usuàries o els passeu qüestionaris de valoració del servei. Cal pensar quina informació us pot ser útil per a l’avaluació i com processar-la per poder analitzar-la des d’aquest punt de vista. És important integrar al màxim els diversos processos per tal de no carregar els equips de feina innecessàriament i garantir l’èxit en la recollida.


Aprofitem també els esforços dels altres. Cada cop més són les entitats que avaluen els seus programes i que posen a disposició de tothom els resultats i les metodologies emprades. Això serveix tant a l’hora de dissenyar l’avaluació com si el que volem és saber quin tipus d’estratègies s’han demostrat efectives a l’hora d’abordar una problemàtica, en cas que no puguem avaluar la nostra pròpia intervenció. Per a això, ens poden ser útils els bancs d’indicadors, com el de Global Value Exchange, o reculls d’estudis d’avaluació d’impacte, com els de la What Works Network, promoguda pel govern del Regne Unit. Fem el xafarder i ens estalviarem molta feina!


Les TIC ens poden facilitar molt la tasca. Avaluar pot implicar moure una gran quantitat d’informació, sobretot si els programes de la nostra entitat tenen moltes persones usuàries, si també recollim dades provinents de familiars o altres professionals, etc. Davant d’això, fer ús de les TIC ens pot facilitar molt la feina. Eines específiques per a l’avaluació com la Well-being Measure de la NPC, o l’eina Valora, creada per la Fundació Pere Tarrés, ens permeten gestionar amb facilitat tot el procés de recollida i anàlisi.

Núria Comas
Investigadora social al departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada