dijous, 22 de setembre de 2016

El treball amb famílies als centres oberts i socioeducatiusSegons la Cartera de Serveis Socials, l’objectiu general dels Centres Oberts és “Proporcionar atenció a tots els menors en situació de risc afavorint el seu desenvolupament personal i integració social i l'adquisició d'aprenentatges, prevenint i evitant el deteriorament de les situacions de risc i compensant dèficits socioeducatius”.

El com es treballa i on posem la mirada en la nostra intervenció és el que ha variat amb el pas del temps; indubtablement la nostra població diana a nivell d’intervenció són els infants però no podem ignorar el seu entorn: els infants són membres d’una família la qual és el referent més important per l'infant i el principal proveïdor del seu benestar. El treball del vincle afectiu i la cura dels infants són fonamentals pel desenvolupament integral. Des del Centre Obert, no es treballa per suplir les “mancances” que pot tenir la família, sinó que s’acompanya, es dóna suport, s’assessora i es forma per tal que aquestes tinguin les suficients capacitats com per exercir una parentalitat positiva.

Crear un espai dins del Centre Obert per a les famílies que no només sigui de participació sinó que també tingui a veure amb el consens d’objectius comuns entre l’equip educatiu i aquestes, serà en gran part, l’èxit d’una intervenció global. Per tal de garantir que sigui així, en els nostres projectes treballem la intervenció educativa amb les famílies des d’una perspectiva individual tenint en compte les seves necessitats i realitat més específica, veien cada cas com a únic i oferint el temps i el ritme que necessita, i per altra banda fem intervencions més amb caràcter grupal; la nostra proposta és que les famílies entre elles creïn vincles, veiem aquests espais com a idonis per al foment de la parentalitat positiva i l’espai de vincle familiar per a una criança sana.

Veiem i treballem amb la família en majúscules, apostant per una transformació real i fent del Centre Obert un recurs d’acompanyament temporal i no un lloc de llarga permanència per als infants.

Ceci Monteis
Coordinadora de Programes Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada