diumenge, 2 d’octubre de 2016

L’Educació Social com a garant dels Drets de la Ciutadania

El dia 2 d’octubre celebrem el Dia Internacional de l’Educació Social. Aprofitant aquest dia tant important per a una professió que aporta un gran valor social, voldria fer unes reflexions sobre l’Educació Social i els Drets de la ciutadania.

Fa més d’un segle, en la nostra societat industrialitzada, es va estendre el conegut Estat del Benestar. Aquest model d’Estat oferia tota una sèrie de drets que la societat reclamava i que es van aconseguir gràcies als nous processos de democratització i certs moviments socials, que demanaven una nova organització social, basada en uns drets mínims per a les persones.

Aquest Estat del Benestar disposava d’uns drets que es basaven en la Declaració Universal dels Drets Humans, creada per definir uns drets bàsics com la llibertat, la justícia i la igualtat de les persones, amb la finalitat que siguin reconeguts, defensats e implementats per la comunitat internacional.

Avui en dia són vigents aquests mateixos Drets?

És clar que sí. Hi ha societats que encara no els tenen. I d’altres viuen un retrocés social, on augmenta la pobresa i es vulneren els drets bàsics.

No obstant, al igual que la societat evoluciona i està en constant canvi, els drets també han d’evolucionar i adaptar-se a les noves realitats socials. Així, podem parlar avui, partint de la realitat social, de la necessitat d’implementar una “nova generació de drets”, que tenen el seu fonament en la solidaritat. Els drets bàsics (llibertat, justícia e igualtat) son i han de ser plenament vigents, però la globalització del món, les corrents migratòries de persones, les noves tecnologies, la consciència per preservar el medi ambient, les conseqüències de les guerres cada vegada més globalitzades, fan que sigui necessari replantejar, adequar i actualitzar els drets de les persones, des de una òptica, no tan sols individual, sinó més col·lectiva, més solidària. La realitat així ho exigeix.

No cal que us digui que, aquest nou plantejament dels drets, representa un pas més enllà respecte el concepte de drets que hem viscut fins ara, i que implica una actitud de sortir de nosaltres mateixos, de trencar les nostres barreres i ser més solidaris. L’educador/a social, com agent immers entre els ciutadans, ha de ser un agent actiu i punter per aconseguir la implementació dels Drets de les persones a la nova realitat social, per un costat consolidant els drets individuals de les persones i, per un altre, treballar en la implantació dels drets col·lectius que es fonamentin en la solidaritat, i que la societat exigeix avui.

L’educador/a social ha d’estar al capdavant d’aquesta nova realitat i plantejar nous reptes i exigir noves polítiques socials per implantar els drets solidaris.

La Facultat d’Educació Social i Treball Social, de la Fundació Pere Tarrés, és un instrument clau per formar, innovar i donar les eines necessàries perquè els futurs Educadors/es Socials, com dic, no només defensin els drets individuals dels ciutadans, sinó que també sigui un agent actiu transformador de la societat, aconseguint una societat més justa i més solidària.

Carnaval de Blogs: Aquest article ha participat al Carnaval de Blogs 2016 organitzat pel Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya emmarcat dins dels actes del Dia Internacional de l’Educació Social. El vam poder seguir per les xarxes a través de tres hashtags #DiaES, #EdusoDay2016 i #thefinestjobintheworld


Han estat 24 veus donant la seva opinió sobre el tema proposat: “L’educació social com a garant dels drets de la ciutadania”. Podeu trobar el recull de tots els blogs en aquesta entrada.

David Guerra Rey
Professor Associat assignatura “Dret i Ciutadania”
Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés - URL

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada