dijous, 10 de novembre de 2016

Horts socials; millorant les competències personalsEl departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés duu a terme avaluacions d’impacte de diferents polítiques públiques de manera regular.

Recentment, per encàrrec de l’Àrea d’Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona, s’ha analitzat el programa d’horts socials que s’està implementant al municipi de Premià de Dalt. 

Els horts socials neixen a finals del 2014 per a afavorir la inclusió de les persones en situació d’atur perllongada i amb alt nivell de dependència dels serveis socials municipals.  

Anualment, el programa ofereix als seus participants la possibilitat d’aprendre els principis i les tècniques de l’agricultura ecològica i de posar-les en pràctica en una parcel·la hortícola que l’Ajuntament els posa a disposició. El programa inclou un formador amb altres competències en la temàtica, en l’acompanyament als usuaris i en la generació de dinàmiques grupals que en fomentin l’apoderament. Així, la teoria del canvi dels horts socials preveu que al final del programa els usuaris hagin adquirit unes competències que els permetin activar-se i millorar la seva ocupabilitat. Tanmateix, l’experiència de les dues primeres edicions mostra que l’impacte dels horts socials transcendeix àmpliament el programa inicial.

En primer lloc, els usuaris del programa expressen que la seva participació en els horts socials no sols els ha permès adquirir nous coneixements i habilitats, sinó que també ha transformat profundament el seu estat anímic i ha aportat una ampliació de les xarxes relacionals i de suport.

En segon lloc, els usuaris del programa s’han mostrat àmpliament satisfets amb l’experiència dels horts socials i n’han fet difusió entre la població dels municipi. Per una banda, això ha provocat que nombroses persones s’acostessin a demanar informació, permetent que Serveis Socials detectés necessitats que fins llavors quedaven ocultes. Per altra banda, la percepció generalitzada de l’èxit del programa – el 40% dels usuaris de la primera edició van donar continuïtat al programa duent a terme unes pràctiques professionals – ha reforçat la valoració de l’equip de Serveis Socials al poble.

Els horts socials de Premià de Dalt apareixen doncs com un programa que enforteix tant l’actitud i les expectatives de les persones que hi participen com la reputació de l’Ajuntament impulsor. En aquest context, la gestió de les expectatives dels participants al context econòmic actual emergeix com a principal repte de futur. 


Gabriel Casellato
Tècnic de projectes del departament de Consultoria i Estudis de la Fundació Pere Tarrés

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada