dimecres, 1 de març de 2017

L’atenció socioeducativa de persones amb discapacitat: nous reptes, noves formacionsL'atenció a les persones amb diversitat funcional, ha passat al llarg de la història per diferents etapes. En cadascuna d'aquestes, la persona ha rebut un tracte específic que està estretament relacionat amb el model que s'utilitzava. Ha canviat en conseqüència la capacitació dels professionals que els estan atenent?

El pas del model mèdic al model bio-psico-social, o el que és el mateix el pas de veure la discapacitat com un problema de la persona directament causat per una malaltia, trauma o condició de salut, a considerar la persona com un tot global que manifesta diferents característiques, que no tenen perquè coincidir amb una etiqueta, per molt que coincideixi la identificació de la discapacitat, implica repensar la intervenció i fer les modificacions necessàries per tal que les persones amb discapacitat puguin participar de forma plena en les estructures socials.Aquest paradigma, que te com  a bandera l’autonomia personal de l’individu, es defensa fa anys des d’un punt de vista teòric, i trobem publicats documents, com L’atenció centrada en la persona en el model d’atenció integrada social i sanitària de Catalunya”, Gener 2016, de la Generalitat de Catalunya, que ens mostren com des de l’Administració Pública també s’estan posant les bases per tal de posar l’individu al centre de la nostra intervenció.En l’objectiu de millorar la qualitat que presten les entitats de serveis per a les persones amb diversitat funcional, la professionalització del sector esdevé un dels reptes de futur.En aquest context la formació juga un paper clau i és imprescindible que les organitzacions dedicades a capacitar i/o millorar professionalment els i les professionals, imparteixin uns continguts que s’adaptin a la realitat del dia a dia del lloc de treball, i que siguin conseqüents amb aquest model d’intervenció que hem comentat.Des dels anys 80 la Fundació Pere Tarrés ofereix a entitats i professionals del sector de la dependència, amb continguts de caràcter sociosanitari i durant els darrers anys hem contribuït al reconeixement de les qualificacions professionals pel personal auxiliar,  a través de certificats de professionalitat, una titulació oficial, amb reconeixement laboral que atorga.L’elaboració de plans de formació a mida per entitats del sector i la nostra participació en plataformes i taules del Tercer Sector Social a Catalunya ens fan apostar aquest 2017 per la programació d’un nou Certificat de Professionalitat que formi el/la professional que pot treballar al sector de la prestació de serveis socials i d'educació no formal, i que pot desenvolupar tasques a diferents institucions i entitats que presten serveis de caràcter socioeducatiu orientats a persones amb discapacitat i les seves famílies: recursos residencials per a persones amb discapacitat, Centres de Referència de persones amb discapacitat, Centres Ocupacionals, centres assistencials, centres de dia, associacions i organitzacions sense ànim de lucre.


En ell s’entrenaran estratègies cognitives i es presentaran recursos tecnològics encaminats a  millorar la comunicació. Es parlarà de discapacitat i lleure, on és important escollir amb criteri cadascuna de les activitats que realitzem, tenint en compte aspectes com l’edat per tal d’afavorir al desenvolupament de la persona. En aquest sentit, es treballarà a partir d’un conjunt d’activitats motivadores on la persona pot prendre contacte amb l’entorn. A part i com a aspecte interpersonal, pot potenciar la motivació i creativitat ajudant a definir els seus interessos i gustos. En aquest presentarem tot tipus d’activitats relacionades amb l’esport, l’oci, cultura, etc.

Reflexionarem, també, sobre la importància d’incidir en el treball directe amb els familiars. Dotant els professionals de les habilitats i competències necessàries per poder garantir un acompanyament adequat.

En essència, aquesta formació proporcionarà coneixements i recursos als futurs professionals per tal  d’assolir el major grau d’autonomia personal i inclusió de les persones amb diversitat funcional.


Laura Flores 
Pedagoga. Cap de l’àrea de Formació en Acció Social de la Fundació Pere Tarrés 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada